Smink och tänder

Last modified date

I dag finns det ett i stort sett obegränsat sortiment när det kommer till smink och makeup. Med smink kan man göra en hel del och i till exempel filmer sminkas skådespelarna ofta till oigenkännlighet. Men smink kan också påverka tänderna och utseendet på annat sätt.

Kan smink skada tänderna?

I regel skadar inte smink tänderna. Om man lider av ilningar i tänderna är det inte makeup som är orsaken men det finns bra tandkräm som lindrar ilningarna. Det kan dock vara klokt att inte slå sminkborstar eller annat mot tänderna eftersom de då kan ta skada. Även om inte smink kan skada tänderna bör man inte äta produkterna. Smink ska inte vara giftigt men det kan innehålla ämnen som inte är bra för magen och dessutom smakar det inte särskilt gott. När det gäller barntänder är de också känsligare än en vuxen persons tänder, vilket gör att de lättare skadas. Om det är barnets mjölktänder som skadats är det dock ingen större fara, utan en ny tand växer ut när mjölktanden lossnar.

Sminka sig till vitare tänder

Om man vill få vitare tänder utan blekning finns det ett par knep att ta till. Ett tips är till exempel att man sminkar sig till någon nyans vitare tänder. Vill man undvika att tänderna ska se gula ut är rött läppstift en sak man bör undvika. Med sådant kan tänderna lätt få en väldigt gul ton. En rosatonad nyans ger inte samma gula resultat. Det lönar sig också att sola eller använda brun utan sol och få en lite brunare hudton. I och med att huden blir lite mörkare kring munnen bleknar tändernas utseende naturligt.

Kan man ha smink hos tandläkaren?

Ja, det brukar gå bra att ha smink hos tandläkaren. Läppstift kan dock kletas ut eller försvinna. Likaså sker med läppglans. Om man har mycket foundation eller puder kring munnen kan även sminket där ta skada när tandläkaren arbetar med vatten eller olika instrument i munnen. Kan man undvika smink under besöket kan det alltså vara bra. Ett annat alternativ är att man tar med extra smink så att man kan bättra på makeupen efter att besöket är klart.

Kan tänderna sminkas?

Det hör inte till vanligheterna att tänderna sminkas. Läppstift kan kleta av sig och färga tänderna men det är oftast oavsiktligt. Tänder kan också blekas men inte med smink. Det finns dock särskilt teatersmink som kan läggas på tänderna. Det används till exempel när man vill göra en eller flera tänder svarta så det ser ut som tänder saknas i munnen. Man kan dock inte räkna med att produkterna sitter kvar så länge, och om man äter eller dricker försvinner färgen nästan direkt. Överlag är det svårt att få smink att fastna på tänderna och man behöver inte vara orolig för att emaljen ska missfärgas bara för att sminkprodukter råkar hamna på den.

kalle