Allt om ekologisk makeup

Last modified date

Makeup är mycket populärt och används både av män och kvinnor idag. Makeup har förändrats mycket vad det gäller innehåll och substanser. Förr hade man inte samma medvetenhet om att makeup faktiskt innehåller kemikalier, men idag framställer man allt mer hudvänlig makeup. Något som blivit allt mer trendigt och aktuellt är ekologisk, miljövänlig makeup.

Makeup i symbios med djur och natur

Väljer man ekologiskt smink, finns det massor av fördelar för människa, djur och natur! Det finns många sminkmärken som idag tar ställning till att både undvika plågsamma djurförsök, men även att bidra till en hållbar miljö. För att ett smink ska kunna kategoriseras som ekologiskt, krävs det att sminket produceras enligt exempelvis ECOCERTs, PETAs eller The Vegan Societys specifika tillverkningskrav. Några exempel på märkningar är EU Ecolable, Cosmos Organic och Natrue. Ekologiskt smink är certifierade ekologiska produkter där man ställer höga krav på ekologiskt innehåll. Ekologiskt smink ska inte innehålla till exempel PTFE, polytef, eller ord som innehåller ”perfluoro” eller ”polyfluoro”. Smink som innehåller silikoner & siloxaner, har till exempel en skadlig påverkan på naturen. Ekologiskt smink har mer är 50 % naturligt innehåll, fritt från skadliga ämnen och är utan konserveringsmedel. Det som är viktigt att komma ihåg, är att många tillverkare kan använda sig av ordet ”ekologiskt”, men det viktiga är att man som konsument tittar efter certifierad märkning. När man sminkar sig med sunda produkter är ansiktet bara en del av hela skönhetsbilden. Om man som kvinna känner att man vill förbättra bysten, kan Motiva med en säker och modern teknik, ge precis den där drömbysten man alltid velat ha!

Smink utan djurtester

När man talar om hälsovänligt- och miljövänligt smink är även djuren en stor del av helhetsbilden. Många tar ställning till att idag hellre välja smink som inte är testat på djur. Vill man vara säker på att få både naturliga produkter och som inte är testade på djur, finns det allt mer sminkmärken som inte utför djurtester. Några exempel på märken är bland annat The Body Shop, Dermalogica, Urban Decay, IDUN, Beauty Without Cruelty (Ultra Glow Cosmetics Limited), Lumene, Lily Lolo, Core Cosmetic, Kat Von D Beauty, LUSH Cosmetics och många fler att välja på. Idag anser man allt mer att det är onödigt att testa smink på djur. Många av sminktillverkarna har en större medvetenhet om naturliga ingredienser och då ökar automatisk säkerheten för att man ska kunna tåla produkterna bra. Använder man smink som är hudvänligt, giftfritt och inte testar på djur, tänker man både på miljön, djuren och den egna hälsan.

Det många kanske inte vet om, är att vissa ämnen i smink är mer hälsofarliga än man tror. Exempel på detta är ämnet PFAS som är ett miljögift och kan vara kopplat till cancer. Samma gäller ämnena Benzophenone 1, Benzophenone 3, Butylparaben, Propylparaben, Etylhexyl methoxycinnamate, Cyclomethicone, Cyclotetrasiloxane som i alla högsta grad bör undvikas. De olika silikonerna är just nu även extra granskade då de troligtvis kan ge eventuell leverpåverkan. Med en allt större medvetenhet för vår värld och vår hälsa, går vi med stora kliv mot en hälsosammare värld!

kalle