Jobba med makeup

Last modified date

Att jobba med smink är något många drömmer om och det finns flera olika sätt att göra det på och i den här delen går vi igenom några av dem.

Makeupartist

En makeupartist jobbar med att sminka människor inför en fotografering, inspelning, event eller en fest. Det går att jobba som makeupartist utan någon utbildning, men det är svårare att få jobb om du inte har någon formell utbildning. Det finns flera olika sorters utbildningar och kurser du kan gå för att bli makeupartist. På gymnasiet kan du välja att gå hantverksprogrammet med inriktning stylist eller frisör. En makeupartist kan jobba i gallerior, på inspelningar, fotograferingar eller ha ett eget företag. Förutom att sminka människor kan en makeupartist sälja produkter och ha liknande uppgifter som ett butiksbiträde har om makeupartisten jobbar i en butik.

Sälja smink

Om du inte tycker om att sminka dig själv eller andra kan du ändå jobba med smink om du är intresserad av det. Du kan till exempel sälja smink. Då jobbar du i en butikskedja eller med ett varumärke som har smink i deras sortiment.

Skapa smink

Ett annat sätt att jobba med smink är att vara med i skapandeprocessen. Då kan du jobba med att ta fram olika produkter från att det finns en idé till att det går till försäljning. Om du vill jobba med att skapa och ta fram sminkprodukter kan du jobba för ett smink eller skönhetsföretag eller ha ett eget sminkmärke.

Marknadsför smink

Förutom att du kan jobba med smink genom att sminka andra, sälja smink och skapa smink så kan du också jobba med smink på ett företag där du hjälper till att marknadsföra deras produkter.

ivsupport