Om makeup

Olika sminkprodukterOlika sminkprodukter

SminktipsSminktips

Introduktion om smink

Smink, makeup eller kosmetika är ett samlingsbegrepp för den typ av produkter som används för att applicera i ansiktet och ibland på resten av kroppen för att förbättra eller förändra ens eget eller någon annans utseende. Ett annat ord för att applicera makeup är kroppssmyckning. Det ordet används för att beskriva någon som tillfälligt eller under en längre tid använder någon form av kroppssmyckning för att framstå som mer attraktiv, för att ge ett skrämmande intryck eller för att markera personens sociala status.

Många kopplar ordet makeup till något som enbart används i syfte för att ge ansiktet ett annat intryck, men makeup går att använda till hela kroppen. Håret är också något som man skulle kunna säga att det sminkas när det får en annan färg än vad personen hade innan eller förbättrar den hårfärg personen redan har.

En annan sak som många tänker kring användandet av smink och andra skönhetsprodukter är att de är till för kvinnor, men det är bara något samhället fått för sig i nutid. Förut var skönhetsvård något som alla kunde använda sig av och så är det fortfarande.

Sminkindustrin är en väldigt stor industri som är inkluderande för alla kön, hudfärger och hudtyper. Det finns många olika sminkmärken som tävlar om att bli den största på marknaden. Eftersom makeup är en stor industri och är ett stort intresse för många är ett eget sminkmärke något de drömmer om att få starta. Nya sminkmärken startas hela tiden runt om i världen med förhoppningen att bli nästa stora inom branschen som ständigt förändras allt eftersom sminktrenderna ändras.

Det finns smink för nästan alla områden i ansiktet. Om du vill sminka dig finns det stora möjligheter att göra det. Med rätt färg, teknik och med rätt borstar kan du skapa en sminkning som får dig att känna dig snyggare eller piggare. Men alla sminkar sig inte i syfte att andra ska tycka de är mer attraktiva. Många sminkar sig för att de tycker om den kreativa biten med att få leka med färger.

Om du inte har sminkat dig förut finns det numera många olika sätt lära sig. Med internet och sociala medier har fler kunnat ta del av sminktips. På Youtube finns det massvis av olika tutorials. En tutorial är när någon handleder och ger ut kunskap inom ett ämne. Till exempel smink. Fördelen med att se på videor när någon utför en sminkning på ett pedagogiskt sätt på Youtube, Instagram eller TikTok är att du lätt kan se hur du ska gå till väga för att få en liknande sminkning och du kan pausa när du behöver. Förutom att smink är stort på Youtube finns det även nischade konton på Instagram och TikTok.

Sminkets historia

Att använda smink är något vi gjort sedan långt tillbaka i mänsklighetens historia. Längst bak i mänsklighetens historia, när vi var krigare, kunde människor måla ansiktet med blod och aska i samband med att de skulle ut på jakt eller i krig. På den tiden var de flesta krigarna och jägarna män, vilket betyder att smink främst användes av män.

Egypten

Det allra äldsta sminket man hittills har hittat är över 10 000 år gammalt och hittades i Egypten. Det var också i forntida Egypten som smink började att tillverkas i en större skala än vad det gjort innan. Vid den här tiden kunde man använda smink i form av kol för att markera ögonen. Till ögonlocken gjorde man olika blandningar av koppar och bly och använde det som ögonskugga. Till kinderna och läpparna användes lera. Förutom att smink användes för att bli mer attraktiv fyllde sminket andra viktiga funktioner. Smink användes för att skydda ögonen mot ögonsjukdomar och som solskydd mot den brännande starka solen.

Grekland och romarriket

Att använda smink var något som spreds vidare till antika Grekland och till romarriket. Det var nu smink blev något som användes främst av kvinnor. I antikens Grekland kunde användandet av smink skilja sig mellan de olika samhällsklasserna. De kvinnor som ansågs vara lösaktiga använde mer smink än de välbärgade. I Rom kunde rika kvinnor ha en slav som hade liknande arbetsuppgifter som en stylist har idag med att hjälpa till med hår och smink.

Europa

Om vi hoppar fram lite i tiden till 800-talet hamnar vi i Spanien där den allra första skönhetssalongen öppnades. På 1300-talet fanns det ett flertal skönhetssalonger runt om i Europa dit man kunde komma för att färga håret med hjälp av lut, plocka ögonbrynen och sminka sig med vitt puder, vilket var på modet då.

På 1500-talet spred sig den vita sminkningen även till männen. Ovanpå det vita pudret kunde man måla blå ådror och läpparna målades i en röd färg.

Senare på 1700-talet blev smink en statusmarkör. Vit pudersminkning användes främst av adeln och rouge började att användas. En sak som är signifikant för den här tiden är att man med svart färg målade födelsemärken i ansiktet.

Vad som är trendigt i sminkväg har alltid varit i förändring. Förr skulle man se blek ut och idag ska man se ständigt solbränd ut.

Jobba med makeup

Att jobba med smink är något många drömmer om och det finns flera olika sätt att göra det på och i den här delen går vi igenom några av dem.

Makeupartist

En makeupartist jobbar med att sminka människor inför en fotografering, inspelning, event eller en fest. Det går att jobba som makeupartist utan någon utbildning, men det är svårare att få jobb om du inte har någon formell utbildning. Det finns flera olika sorters utbildningar och kurser du kan gå för att bli makeupartist. På gymnasiet kan du välja att gå hantverksprogrammet med inriktning stylist eller frisör. En makeupartist kan jobba i gallerior, på inspelningar, fotograferingar eller ha ett eget företag. Förutom att sminka människor kan en makeupartist sälja produkter och ha liknande uppgifter som ett butiksbiträde har om makeupartisten jobbar i en butik.

Sälja smink

Om du inte tycker om att sminka dig själv eller andra kan du ändå jobba med smink om du är intresserad av det. Du kan till exempel sälja smink. Då jobbar du i en butikskedja eller med ett varumärke som har smink i deras sortiment.

Skapa smink

Ett annat sätt att jobba med smink är att vara med i skapandeprocessen. Då kan du jobba med att ta fram olika produkter från att det finns en idé till att det går till försäljning. Om du vill jobba med att skapa och ta fram sminkprodukter kan du jobba för ett smink eller skönhetsföretag eller ha ett eget sminkmärke.

Marknadsför smink

Förutom att du kan jobba med smink genom att sminka andra, sälja smink och skapa smink så kan du också jobba med smink på ett företag där du hjälper till att marknadsföra deras produkter.

Bassmink

Smink kan användas för att förstärka eller dölja ett ansiktsdrag. Det finns smink för ansiktets alla attribut och i den här delen går vi igenom det som kallas för bassmink.

Bassmink till ansiktet

Sminket som läggs först på ansiktet kallas för bassmink och används för att lägga grunden till resten av din makeup.

Primer

En primer används för att förbereda huden på smink. Primers kan ha olika egenskaper som mattande eller återfuktande.

Foundation

En foundation är som namnet berättar på engelska en grund du lägger på ditt ansikte för att jämna ut huden och hudtonen.

Concealer

En concealer används för att täcka finnar, ojämnheter och mörka ringar eller påsar under ögonen.

Puder

Ett puder används för att matta ner ansiktet.

Contour

Eftersom en foundation gör att ansiktet ”plattas ut” kan du använda contouring för att få tillbaka dina skuggor igen. Du kan använda contour för att framhäva dina kindben men också för att ge skugga till näsan för att få den att se mindre ut.

Highlighter

En highlighter används för att ge lyster till de ansiktsdrag du vill ska reflekteras. Till exempel ovanpå kindbenen.

Rouge

En rouge används på kinderna för att få färg på dem igen efter att du har jämnat ut hudtonen med puder och foundation.

Sminkets ytterligare användningsområden

Förutom bassmink fyller smink fler funktioner och det är i dessa områden du kan börja experimentera med färg och form.

Ögon

Ögonen är ett område många vill ge mer fokus till och det finns många sätt att göra det på.

Primer

Om du ska använda ögonskugga är det bra om du lägger en primer på ögonlocken för att sminket ska sitta bättre och hålla längre.

Ögonskugga

En ögonskugga läggs på ögonlocket för att framhäva ögat.

Mascara

En mascara används på ögonfransarna för att få dem att se längre, fylligare och mörkare ut.

Eyeliner

En eyeliner används för att definiera ögonen med en skarp, linje som målas på ögonlocket där ögonfransarna börjar.

Ögonbryn

Vikten av att måla ögonbrynen har varierat genom alla tider och det finns olika sorters smink för ögonbrynen.

Ögonbrynspenna

En ögonbrynspenna används för att måla ögonbrynen.

Ögonbrynsskugga

En ögonbrynsskugga används för att måla ögonbrynen men är inte lika skarp som en ögonbrynspenna.

Ögonbrynsgel

En ögonbrynsgel används för att ge ögonbrynen en viss form.

Läppar

Även till läpparna finns det flera sminkprodukter för att framhäva dem.

Lipliner

En lipliner används för att fylla i läpparnas linjer.

Läppstift

Ett läppstift används för att ge läpparna färg.

Läppglans

Ett läppglans används för att ge glans åt läpparna.

Tips för en bra sminkning

För att din sminkning ska bli så bra som möjligt finns det några saker du kan tänka på.

Utgå från ditt ansikte

Det bästa du kan göra för att din sminkning ska bli bra är att utgå från ditt eget ansikte. Om du inte vet vilken ansiktsform du har så finns det många bra guider på nätet. Det gäller också när det kommer till att följa tutorials. De utgår från sina ansikten och du ska därför utgå från ditt.

Ögonform

En annan sak som underlättar när du ska göra en sminkning är om du vet vilken sorts ögonform du har. Särskilt om du använder dig av ögonskugga så ger det olika effekt på olika sorters ögonformer och det finns olika knep för olika sorters ögonformer. För att ta reda på vilken ögonform du har finns det många bra guider på nätet.

Less is more

Om du är helt ny på smink och är i uppstartsfasen för att lära dig sminkningar är uttrycket less is more något du kan gå efter. Om du använder smink mer försiktigt i början ger det dig utrymme att se vad som blir bra och vad du gillar. Allt eftersom du lär dig olika sminktekniker och vilka färger som funkar bäst för dig kommer du kunna avancera.

Använd borstar

Att använda sig av sminkborstar är något man gjort sedan forntida Egypten. Det finns olika borstar för olika områden. Det finns också svampar som du blöter när du ska applicera din foundation.

Sminkborttagning

Att ta bort sminket kan kännas som det jobbigaste du kan göra efter en lång dag när du egentligen bara vill sova. Men om du ska sminka dig är det viktigt att du tar bort det innan du går och lägger dig.

Därför ska du ta bort sminket

Något som alla hudterapeuter värnar om är vikten att ta bort sminket innan du går och lägger dig. Det är för att sminket ligger på huden och täpper igen hudens porer. Om inte porerna får andas så finns risken att orenheter byggs upp, vilket gör att du får finnar. Dessutom smutsar du ner dina örngott och andra sängkläder om du sover med ditt smink. Smink kan göra huden irriterad och i värsta fall kan du få en infektion i ögat om du inte tvättar bort det. Det finns bara fördelar med att ta bort sminket i jämförelse med att låta det sitta kvar.

Så tar du bort ditt smink

På marknaden finns det flera olika produkter du kan använda dig av för att få bort ditt smink. Du kan köpa olika sminkborttagningsmedel och tvätta ansiktet med det. Ett tips som är naturligt och ekologiskt är att tvätta bort smink med kokosolja.

Använd gärna formuläret för att komma i kontakt med oss.

Allt om smink och skönhetAllt om smink och skönhet

kalle