Sminkets historia

Last modified date

Att använda smink är något vi gjort sedan långt tillbaka i mänsklighetens historia. Längst bak i mänsklighetens historia, när vi var krigare, kunde människor måla ansiktet med blod och aska i samband med att de skulle ut på jakt eller i krig. På den tiden var de flesta krigarna och jägarna män, vilket betyder att smink främst användes av män.

Egypten

Det allra äldsta sminket man hittills har hittat är över 10 000 år gammalt och hittades i Egypten. Det var också i forntida Egypten som smink började att tillverkas i en större skala än vad det gjort innan. Vid den här tiden kunde man använda smink i form av kol för att markera ögonen. Till ögonlocken gjorde man olika blandningar av koppar och bly och använde det som ögonskugga. Till kinderna och läpparna användes lera. Förutom att smink användes för att bli mer attraktiv fyllde sminket andra viktiga funktioner. Smink användes för att skydda ögonen mot ögonsjukdomar och som solskydd mot den brännande starka solen.

Grekland och romarriket

Att använda smink var något som spreds vidare till antika Grekland och till romarriket. Det var nu smink blev något som användes främst av kvinnor. I antikens Grekland kunde användandet av smink skilja sig mellan de olika samhällsklasserna. De kvinnor som ansågs vara lösaktiga använde mer smink än de välbärgade. I Rom kunde rika kvinnor ha en slav som hade liknande arbetsuppgifter som en stylist har idag med att hjälpa till med hår och smink.

Europa

Om vi hoppar fram lite i tiden till 800-talet hamnar vi i Spanien där den allra första skönhetssalongen öppnades. På 1300-talet fanns det ett flertal skönhetssalonger runt om i Europa dit man kunde komma för att färga håret med hjälp av lut, plocka ögonbrynen och sminka sig med vitt puder, vilket var på modet då.

På 1500-talet spred sig den vita sminkningen även till männen. Ovanpå det vita pudret kunde man måla blå ådror och läpparna målades i en röd färg.

Senare på 1700-talet blev smink en statusmarkör. Vit pudersminkning användes främst av adeln och rouge började att användas. En sak som är signifikant för den här tiden är att man med svart färg målade födelsemärken i ansiktet.

Vad som är trendigt i sminkväg har alltid varit i förändring. Förr skulle man se blek ut och idag ska man se ständigt solbränd ut.

ivsupport